perjantai 15. huhtikuuta 2016

Nuorten parlamenttin täysistunto 2016


15-päivä perjantaina järjestettiin Nuorten parlamentin täysistunto eduskuntaan. Täysistuntoon osallistui 199 oppilasedustajaa ja kerhon mahdollinen ohjaaja ja toimittajaoppilas. 

Saavuimme Nuorten parlamentin tiloihin. Heti pääovilla meitä oltiin vastassa ja ohjeistettiin eteenpäin. Päästyämme oikeaan kerrokseen veimme takkimme narikkaan ja haimme nimikyltit ja tarvikekassit itsellemme. Toimittajaoppilaan tunnisti pinkistä lapusta, edustajaoppilaan sinisestä ja kerhonohjaajan vihreästä. Tarjolla oli juotavaa ja syötävää lähes kokoajan. Aamiainen syötiin ennen ohjelman alkua ja lounas puhemiehen vastaanoton jälkeen. 

                                 
 
Aamiaisen jälkeen alkoi ohjelma. Toimittajaoppilaille tarkoitettu poliitikko nonstop, edustajaoppilaille suunnattu edustajaoppilaiden harjoitus tilaisuus ja kerhonohjaajalle oli omaa ohjelmaa. Poliitikko nonstopissa pääsivät kansanedustajat Li Andersson, Katri Kulmuni, Simon Elo ja Ozan Yanar vastaamaan ajankohtaisiin kysymyksiin joita nuoret esittivät. Tunnelmat kuumenivat kysymyksen kohdalla joka käsitteli nuorten tulevaisuutta Suomessa. Anderssonin kerrottuaan kritisoivan koulutuksesta leikkaamista paljon. Anderssonin mukaan koulutuksesta leikkaaminen on outo arvovalinta. Elo painotti, että koko koulutuksesta on leikattu 4.4% pois. Hänen mukaan jokainen joutuu tekemään jotain isänmaan hyväksi. Tähän Andersson totesi asian joka vaaleissa oli luvattu. Opiskeluista ei leikata ja toisin kävi. Tunnelmat kuumenivat jälleen, kun kysyttiin autetaanko Suomen kodittomia tarpeeksi? Elo otti puheeksi pakolaiset ja maahanmuuton jota kysymyksessä ei kysytty. Tähän totesi Andersson nokkelasti ettei kukaan muu kuin Perussuomalainen ole yhtä hyvä ottamaan pakolaisia keskustelun aiheeksi. "Halutaan puhua Suomen pienituloisista, mutta puhutaan turvapaikanhakijoista", Andersson toteaa. Poliitikko nonstopin jälkeen oli mahdollista kysyä kansanedustajilta kysymyksiä vielä kasvokkain. 

     
 
Poliitikko nonstopin jälkeen tapasin Juha Eerolan jonka kanssa olin sopinut erillisen tapaamisen. Esitin Eerolalle kiperiä kysymyksiä ajankohtaisista aiheista. Liittyen Karhulan lukion ja Kotkan Lyseon lukion yhdistämiseen kysymys kuului pitäisikö ammattikouluja ja lukioita yhdistää enemmän ja sain kuulla Eerolan mielipiteen lukioiden yhdistämisestä. Lukiot voisi yhdistää hänen mukaan hallinnon puolesta, mutta ei missään nimessä itse kannata tilojen yhdistämistä.

 Kello 12.00 alkoi nuortenparlamentin kyselytunti joka tuli suorana. Oppilasedustajat saivat kysyä hallitukselta ajankohtaisia kysymyksiä. Hallitus vastasi kysymyksiin parhaansa mukaan. Toimittajaoppilaat ja ohjaajat katselivat muualta kyselytuntia suorana. Kyselytunnin aikana tehtiin muutama äänestys joissa edustajaoppilaat saivat äänestää. Tupakoinnin kieltämisestä äänestettiin ja enemmistö oli kieltämisen kannalla. Toinen äänestys koski koulujen loppumisen siirtämistä Juhannusta edeltävälle viikolle jolloin koulu alkaisi elokuun lopussa. Äänestyksen tulos oli yllättävä ja edustajaoppilaista enemmistö oli sitä mieltä, että siirretään.

                                   
 
 Lounaan jälkeen näimme Sirpa Paateron ja keskustelimme hänen kanssaan. Paatero kertoi meille poliitikon urasta ja vastaili kysymyksiimme liittyen hänen uraan. Paateroa odotti myös pieni kysely hetki. Paatero vastasi kysymykseen millä keinoilla turvapaikanhakijoita pitäisi sopeuttaa Suomalaiseen kulttuuriin. Hän totesi meille toisten ihmisten olevan tärkeä osa kotiuttamista. Sillä ei ole väliä mitä ihminen tekee pelatkoon jalkapalloa tai käyköön kahvilla turvapaikanhakijan kanssa kunhan on seurana ja opettaa sitä kautta. 

                       
 
Nuorten parlamentti oli kokonaisuudessaan upea kokemus. Tunnelma oli kokoajan hyvä ja kiinnostus säilyi koko päivän ajan. Löysin itsestäni uusia puolia ja kiinnostusta politiikkaan. Toivon, että muutkin saivat päivästä kaiken irti.

Teksti on tosiaan täysin sama minkä paikallislehteen lähetin ja päätin hyödyntää sen. Kyseessähän on minun toimittajaoppilaan oma tuotos. Li Anderssonista on pakko sanoa tähän loppuun. Siinä on nainen millaiseksi tahdon tulla!


//Vilu aka Len//

2 kommenttia:

  1. Varmasti ollut jännittävä kokemus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se jos jotain! En kyllä poiskaan tätä kokemusta jättäisi 😄

      Poista